ΔΑΕΙΡΑ

Η φωτογραφία μου
Τὸ Κέντρον Ἐλευσινιακῶν Μελετῶν ΔΑΕΙΡΑ ἀνέλαβε καὶ ὡλοκλήρωσε τὸ ἔργο τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ Μνημείου τοῦ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ, μὲ τὴν ἄδεια τοῦ Ὀργανισμοῦ Λιμένος Έλευσῖνος (καὶ ἄλλες τέσσερεις ἄδειες μιᾶς ἀπίστευτης γραφειοκρατίας). Ἐλᾶτε νά θαυμάσετε λοιπόν τὸν ἥρωα Κυναίγειρο, ζωντανεμένο μετά ἀπὸ 2500 χρόνια, στὴν παραλία Ἐλευσῖνος (Πλατεῖα Κυναιγείρου) στήν νέα μαρίνα στὸ ΙΡΙΣ.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

«ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΕΙΡΑΣ

«ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ»


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου από το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα» η εκδήλωση του Δεκεμβρίου, με θέμα «Νεο-Οθωμανισμός και η Ελλάδα σήμερα», με ομιλητή τον Γιώργο Καραμπελιά, που συνέγραψε και ομώνυμο βιβλίο. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην δραματική τροπή που τείνουν να πάρουν οι εξελίξεις στην Βαλκανική, με την Τουρκία να διεκδικεί τον έλεγχο και την εποπτεία της περιοχής ως νέος Οθωμανός επικυρίαρχος. Η πολιτική της αυτή, δια στόματος υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, διακηρυγμένη στο Σεράγεβο τον προηγούμενο μήνα, βρίσκει εύφορο έδαφος και στους δικούς μας πολιτικούς. Αιγαίο, Κύπρος και Θράκη αναμένουν, αν δεν αντιδράσουν πατριώτες Πολιτικοί και Έλληνες αγωνιστές, συνεκμετάλλευση και συγκυριαρχία με τους Τούρκους. Διαρκώς εμείς υποχωρούμε και εκείνοι αποθρασύνονται. Συναινέσαμε και στην είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. άνευ στοιχειωδών απαιτήσεων από πλευράς Ελλάδος και Κύπρου. Σε αντάλλαγμα για την «θετική» μας στάση προάγεται το τόξο φιλίας και συμμαχίας Τουρκίας-Σκοπίων-Αλβανίας, και οι απειλές διευρύνονται.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2009


Ένας απολογισμός των εκδηλώσεων της ΔΑΕΙΡΑΣ το 2009, αναδεικνύει την σημαντική συμβολή του Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών στα πνευματικά δρώμενα της περιοχής μας.

Φεβρουάριος 2009: Διάλεξη του Καθηγητή Δ/θμιας Εκπ/σης Αναστασίου Στάμου, Προέδρου της ΔΑΕΙΡΑΣ, με θέμα «το Βυθισμένο ΡΑΡΙΟΝ Πεδίο», για το οποίο αναμένεται ακόμα η συμβολή του Δήμου για την ανάδειξή του, σε συνεργασία με το τμήμα Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μάρτιος 2009: Διάλεξη του Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρου Παπαμαρινόπουλου με θέμα «η ΑΤΛΑΝΤΙΣ στον Ατλαντικό Ωκεανό», με αναφορά στο έργο της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας της οποίας προεδρεύει και οργανώνει διεθνή Συνέδρια.

Απρίλιος 2009: Παρουσίαση του Αρχαιοπρεπούς Οπλιτικού Αγήματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ». Μετέχει σε εκδηλώσεις μνήμης αποδίδοντας τιμές, στις ετήσιες επετείους της μάχης του Μαραθώνα, της ναυμαχίας της Σαλαμίνος, της μάχης των Πλαταιών, παρελαύνει στις εθνικές επετείους της Εθνεγερσίας του 1821 και της Εποποιΐας του 1940-41.

Μάιος 2009: «Αλέξανδρος-Διόνυσος, το κοινό Όραμα» με την Αρχαιολόγο Λιάνα Σουβαλτζή. Παρουσιάστηκε το ομώνυμο βιβλίο που δεικνύει για άλλη μια φορά τον Τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Όαση Σίουα της Αιγύπτου.

Νοέμβριος 2009: «Ηπειρωτικός διαχρονικός Ελληνισμός» με τον Συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Γρηγόρη Κοσσυβάκη, που ανέδειξε τον μεγάλο ήρωα Γεώργιο Καστριώτη (Σκεντέρμπεη) και απέδειξε την Ελληνική καταγωγή του. Τον Αρβανίτη αυτόν Έλληνα τιμούν οι Αλβανοί ως εθνικό τους ήρωα, ενώ οι Έλληνες σχεδόν τον αγνοούν. Τα παλληκάρια του κατέφυγαν στο Σούλι συνεχίζοντας την αγωνιστική παράδοση ενάντια στους Τούρκους, με απόγονο τον ήρωα του 1821 Μάρκο Μπότσαρη που δίδαξε την πολεμική αρετή στο υπόδουλο Γένος, και στον οποίο οι Έλληνες χρωστάμε αιώνιο σεβασμό και τιμή.


Στις 10 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. η ΔΑΕΙΡΑ κόβει πίττα και διενεργεί γενική συνέλευση των μελών και των φίλων της, για ανταλλαγή απόψεων και νέων ιδεών προς πραγματοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου