ΔΑΕΙΡΑ

Η φωτογραφία μου
Τὸ Κέντρον Ἐλευσινιακῶν Μελετῶν ΔΑΕΙΡΑ ἀνέλαβε καὶ ὡλοκλήρωσε τὸ ἔργο τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ Μνημείου τοῦ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ, μὲ τὴν ἄδεια τοῦ Ὀργανισμοῦ Λιμένος Έλευσῖνος (καὶ ἄλλες τέσσερεις ἄδειες μιᾶς ἀπίστευτης γραφειοκρατίας). Ἐλᾶτε νά θαυμάσετε λοιπόν τὸν ἥρωα Κυναίγειρο, ζωντανεμένο μετά ἀπὸ 2500 χρόνια, στὴν παραλία Ἐλευσῖνος (Πλατεῖα Κυναιγείρου) στήν νέα μαρίνα στὸ ΙΡΙΣ.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

ΣΚΟΠΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ <<ΔΑΕΙΡΑ>>



Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα».

Αριστείδου 22, 19200 Ελευσίνα

Τηλ. 210-5548414, 5562401 Αρ. πρωτ.: 191-4-2008


Το πνευματικό πολιτιστικό σωματείο «Δάειρα», ιδρύθηκε με έδρα την Ελευσίνα το έτος 2002, (αρ. απόφασης Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 875 \ 31-1-2002).

Σκοπός του κέντρου είναι η έρευνα, η μελέτη και η προβολή παντός πνευματικού και πολιτιστικού ζητήματος της Ελευσίνος, καθώς και η καλλιέργεια και προαγωγή της Ελληνικής παιδείας, των επιστημών, των γραμμάτων, των καλών τεχνών και εν γένει του Ελληνικού πολιτισμού.

Στα έξι χρόνια παρουσίας του το Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα», πραγματοποίησε πλήθος εκδηλώσεων εντός και εκτός της πόλεως της Ελευσίνος, οι οποίες συμπεριελάμβαναν πολύ επιτυχημένες ομιλίες, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μαθήματα ελληνικής γλώσσης και παιδείας, αρθρογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες, συμμετοχή σε επιστημονικά συμπόσια και ημερίδες ιστορικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, κ.λ.π..

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά ακούστηκαν σε αίθουσες της νεώτερης Ελευσίνος, «η εν Τιμαίω
ψυχογονία» του Πλουτάρχου, από τον Λυκειάρχη Φιλόλογο-Νομικό Παναγιώτη Μητροπέτρο, «το Αρχαίον Ελληνικόν Δίκαιον» από τον Φιλόλογο-Νομικό Παναγιώτη Κυριακόπουλο, «η Μικρά Ασία των Ελλήνων» από τον Καθηγητή Ιστορίας της Επιστήμης Κωννο Γεωργακόπουλο, από το ζεύγος των Ελευσινίων μελετητών συγγραφέων Ιωάννας Κόκλα και Αναστασίου Στάμου «Η Γη μήτηρ - Δάειρα», από την Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ποιήτρια Ελευθερία Αναγνωστάκη-Τζαβάρα τα «Σπήλαια ως ιερά λατρείας», από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Δημοσιογράφο-Λογοτέχνη Παύλο Ναθαναήλ «το Κυπριακό, μια ιστορία διαδοχικών σφαλμάτων», από την Ελευσινία Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Λεβέντη τα «Ελευσίνια Μυστήρια και Ψυχοθεραπεία», από τους Γλωσσολόγους συγγραφείς Σταύρο Δωρικό και Κων. Χατζηγιαννάκη «Ο Πόντος των Ελλήνων και οι πανάρχαιες ρίζες του», από τον Λαογράφο συγγραφέα Γιώργο Λεκάκη «Η άγνωστη δράση του Παπαφλέσσα», όπως επίσης και η πολύ επιτυχημένη διάλεξη «της Γενέσεως των Ελευσινίων Μυστηρίων» από τον Εκπαιδευτικό συγγραφέα Αναστάσιο Στάμου, κ.λ.π.

Ειδικότερα κατά τα τελευταία έτη 2004 και 2009 ανελλιπώς παρουσιάζαμε την πρώτη Τετάρτη εκάστου μηνός, ομιλίες πνευματικού και ιστορικού περιεχομένου, στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσίνος.

Ως Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών έχουμε έως τώρα συνεργαστεί με Πνευματικούς Πολιτιστικούς Οργανισμούς και φορείς πραγματοποιώντας κοινές εκδηλώσεις σε αίθουσες των Αθηνών, της Ελευσίνος, των πέριξ Δήμων του Θριασίου, καθώς και της επαρχίας, όπως π.χ. με την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών», την «Απολλώνεια Ακαδημία Κορίνθου», την «Ομοσπονδία Ηπειρωτικών συλλόγων Άνω Καλαμά και Βησσανιωτών» στην Αθήνα, την «Ελληνική Αγωγή», την «Πνευματική Εστία – Ιχώρ», τα βιβλιοπωλεία «Αιγηΐς», «Εύανδρος», «Φαέθων», τον σύλλογο Ποντίων Ελευσίνος «Νέα Τραπεζούντα», τον σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνος, κ.λ.π. Με το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μαγούλας τον Απρίλιο 2007 παρουσιάσαμε τις «Ρίζες των Κουντουριωτών».


Επίσης κατόπιν χρόνιας συστηματικής και επίπονης πνευματικής εργασίας, αγωνιζόμενοι να αναδείξουμε την αληθινή ταυτότητα της πόλεως Ελευσίνος, συγγράψαμε και συγγράφουμε βιβλία με θέμα την ιστορική και την φιλοσοφική διάσταση της Ελευσίνος, όπως το «Ελευσίς - Θριάσιον, ετυμολογία – ονοματολογία» της ποιήτριας Εκπαιδευτικού Ιωάννας Κόκλα και το βιβλίο «Ιερά Ελευσίς, η αληθινή Ιστορία» του μελετητού Εκπαιδευτικού Αναστασίου Στάμου.

Το κυρίαρχο δε είναι ότι με την αποκρυπτογράφηση της με προαλφαβητική γραμμική γραφή επιγραφής του ετεροστόμου αμφορέως, του ευρισκομένου στο Μουσείον της Ελευσίνος, αναδείξαμε και φέραμε στο φως την αποδεδειγμένη πλέον λατρεία της Ελευσινιακής θήλειας θεότητας, της Δάειρας, που είναι μητέρα του Ελευσίνος. Η σημαντική αυτή αποκρυπτογράφηση έγινε απ' τον Ελευσίνιο μελετητή Αναστάσιο Στάμου.


Το Κέντρον Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα», στις τελευταίες αρχαιρεσίες τις οποίες είχε στις 11 Ιουνίου 2008, ως εκπροσώπους του στο Δ. Σ. ανέδειξε:

Πρόεδρος, Αναστάσιος Στάμου

Αντιπρόεδρος, Νικόλαος Τσίτσος

Γεν. γραμματέας, Ιωάννα Κόκλα

Ταμίας, Χρήστος Λιδωρικιωτης

Έφορος δημ. σχέσεων, Γιάννης Μπάρδης










Ελευσίνα



Η ένθεη των Ελλήνων πορεία ως άρρητος ιερά ελευσινία οδός, μας οδηγεί στην Ελευσίνα…

Στην πόλη της Μάνας θεάς Δήμητρας, της Κόρης της Φερσέφασσας Περσεφόνης και του μεγάλου τραγικού ποιητού Αισχύλου.

Η «έλευσις», ο ερχομός της Γης μητρός-Δήμητρος, ονοματοθέτησε την Ελευσίνα από αρχαιοτάτων χρόνων.

Ζωτικός και σημαδιακός κόμβος, μόλις 20 χιλιόμετρα απ' το κέντρο της Αθήνας προς την επαρχία της Μεγαρίδας, καταντικρύ απ' την Σαλαμίνα, η πόλη της Ελευσίνας βρίσκεται περιτριγυρισμένη απ' τον άλλοτε ζωοδότη μαστό της γης, το Θριάσιον πεδίον.

Οι δημητριακοί καρποί, τα «πέμματα» των σιτηρων, παρασκευασμένα στα παραδοσιακά «τζόλια», το «πλατέτσι», τα «τυροπιτάρια», είναι ακόμα απ' τις πιο νόστιμες και θρεπτικές τροφές των σημερινών κατοίκων της Ελευσίνας…

Η θήλεια Μάνα θεά των θρεπτογόνων θεσμών, της οικογένειας και της γεωργικής τέχνης, έθρεψε με πνευματική και υλική τροφή μέσα απ' τα Ελευσίνια Μυστήρια, ολόκληρο το γένος των μερόπων ανθρώπων.

Στο κέντρο της δεσπόζει ο αρχαιολογικός της χωρος, με σπουδαία εκθέματα, απομεινάρια της άλλοτε δόξας της.

Σήμερα; Μισοενταφιασμένη μέσα στην λήθη των χρόνων και στην απληστία της αχόρταγης αρπαγής καρτερεί…




φημερίδα Επικαιρότητα



Επ' ευκαιρία της ανακοινώσεως της δημιουργίας λογοτεχνικής στήλης, με τίτλο «Λογοτεχνικός ανασασμός», παραθέτουμε ένα σύντομο εργοβιογραφικό της ποιήτριας-συγγραφέως Ιωάννας Κόκλα, καθώς κι ένα απ' τα τελευταία βραβευμένα ποιήματά της σε παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό.


Η Λευκαδία-Ελευσινία λογοτέχνης, δημοσιεύει ανελλιπώς από το 1980 έως και σήμερα, ποιήματα, άρθρα και μελέτες σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Έχει εκδώσει τρεις ατομικές ποιητικές συλλογές, «Ανασασμός» 1983, «Διαστολή στο σήμερα» 1987 και «Πανάρχαιο κοχύλι» το 1993, απ' τις εκδόσεις «ελληνικό βιβλίο» και «πάραλος».

Συμμετέχει και σε μια ομαδική ποιητική συλλογή, με τίτλο «23 νέοι ποιητές» και σε διάφορες ανθολογίες.

Το 1998 εξέδωσε απ' την «Αισχύλειο Δημ. Βιβλιοθήκη Ελευσίνος», την ιστορική μελέτη-έρευνα «Ελευσίς-Θριάσιον, Ονοματολογία, Ετυμολογία».

Κατά τα έτη 1997, 1999, 2002 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο 7ο, 8ο, και 9ο αντίστοιχα «Συμπόσιον Ιστορίας και Λαογραφίας» των δήμων Αττικής, με θέματα σχετικά με την ιστορική πορεία της Ελευσίνος.

Κατά καιρούς έχει βραβευτεί από φορείς και λογοτεχνικά σωματεία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε χώρες του εξωτερικού, όπως επίσης και αρκετά έχουν μελοποιηθεί.

Το 1982 βραβεύτηκε σε διαγωνισμό ποίησης του «8ου φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή».

Το 1994 απ' το «Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων», βραβεύτηκε για την προσφορά της στα γράμματα και την αντιπολεμική της συλλογή «Διαστολή στο σήμερα».

Το 1997 σε διαγωνισμό παραδοσιακής ελληνικής ποίησης, έλαβε το 2ο βραβείο απ' το «Πνευματικό Πρακτορείο Γιοχάνεσμπουργκ».

Το 1999 βραβεύτηκε στους «13ους ποιητικούς αγώνες Δελφών», από την «Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών».

Το 2007 έλαβε το «Βραβείο Σαπφούς», για την συμμετοχή της σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, με θέμα «Ειρήνη Πανανθρώπινο Αγαθό», από την «Αμφικτυονία Ελληνισμού», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Μόλις πρόσφατα για το 2008, έλαβε το 3ο βραβείο σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό, με θέμα «Περιβάλλον-Φύση-Ανθρωπος», απ' το «Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Ν. Α. Ευρώπης», τον ¨Σύνδεσμο Εκδοτών Β. Ελλάδος» και το «τμήμα Γραμμάτων της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος».

Η Ιωάννα Κόκλα είναι μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Εταιρείας Ιστορικών Συγγραφέων» και ιδρυτικό μέλος του «Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών-Δάειρα», όπου έχει διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γεν. Γραμματέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου