ΔΑΕΙΡΑ

Η φωτογραφία μου
Τὸ Κέντρον Ἐλευσινιακῶν Μελετῶν ΔΑΕΙΡΑ ἀνέλαβε καὶ ὡλοκλήρωσε τὸ ἔργο τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ Μνημείου τοῦ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ, μὲ τὴν ἄδεια τοῦ Ὀργανισμοῦ Λιμένος Έλευσῖνος (καὶ ἄλλες τέσσερεις ἄδειες μιᾶς ἀπίστευτης γραφειοκρατίας). Ἐλᾶτε νά θαυμάσετε λοιπόν τὸν ἥρωα Κυναίγειρο, ζωντανεμένο μετά ἀπὸ 2500 χρόνια, στὴν παραλία Ἐλευσῖνος (Πλατεῖα Κυναιγείρου) στήν νέα μαρίνα στὸ ΙΡΙΣ.

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ



Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΜε τίτλο «το έθνος των Ελλήνων- Ήρωες και Εφιάλτες» έγινε η εκδήλωση του Φεβρουαρίου από το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών ΔΑΕΙΡΑ με ομιλήτρια την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Τζάνη. Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Οργανισμού Ελευσίνας χειροκρότησαν με θέρμη την αγωνίστρια καθηγήτρια, που υπερασπίστηκε με πλείστα γραπτά τεκμήρια από Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές της Ιστορίας την συνέχεια του έθνους των Ελλήνων, η οποία συνέχεια αποτελεί το μέγιστο εμπόδιο της επεκτατικής πολιτικής της «ξένης ακρίδας» (κατά Μ. Θεοδωράκη) για την υποδούλωση του πλέον ελευθερόφρονος λαού του κόσμου. Γι’ αυτό παρουσιάζονται σήμερα εντεταλμένοι «ιστορικοί» και πολιτικοί στην χώρα μας, που με ιδιαίτερη ένταση δολιοφθείρουν τις συνειδήσεις μας, είτε με τηλεοπτικές εκπομπές (η προπαγανδιστική σειρά του Σκάι για το 1821), είτε με εκπαιδευτικά βιβλία (η τετράτομη ιστορία των Βαλκανίων του Ιδρύματος CDRSEE), είτε με διαλέξεις και αποφθέγματα (η εργολαβία του Θ. Παγκάλου). Ήδη, η Μ. Ρεπούση και το βιβλίο της, η Θ. Δραγώνα και η διαπολιτισμική της εκπαίδευση, προκάλεσαν «σεισμό» στο πανελλήνιο πατριωτικό συναίσθημα, και απεσύρθησαν. Αλλά, την σκυτάλη παρέλαβαν ο Θ. Βερέμης, το ΕΛΙΑΜΕΠ και ο Σκάι. Ο λαός μας φυσικά ανθίσταται και τα πνευματικά του τέκνα αγωνίζονται στις επάλξεις. Ο «πόλεμος» μαίνεται και στο διαδίκτυο, καθώς το παρακάτω κείμενο είναι ενδεικτικό (πηγή: http://logioshermes.blogspot.com/2011/01/vs.html#ixzz1BBuXGhTa):


Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο Θ. Πάγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν έμεινε μόνο στο παρόν, αλλά είχε έναν "καλό" λόγο να πει και για το παρελθόν των Ελλήνων. Χαρακτήρισε τους Έλληνες που έκαναν την επανάσταση του 1821, ένα "μάτσο αγράμματους και αδαείς χωριάτες, οι οποίοι γι' αυτόν τον λόγο (επειδή ήταν αγράμματοι) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχίσμα από την οθωμανική αυτοκρατορία. Τέλος, δήλωσε ότι οι νεοέλληνες έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι άμεσοι απόγονοι του Περικλή, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ακροατήριο.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έχει ήδη απαντήσει στον κ. Αντιπρόεδρο, Θεόδωρο επίσης! Αντιγράφουμε από την περίφημη ομιλία του Στρατηγού στην Πνύκα: "Η τρίτη τάξη, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλύτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέροντες τον ζυγό έφευγαν, και οι γραμματισμένοι επήραν τα ξένα και έφευγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής, εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση, και αυτή αύξαινε κάθε ημέρα χειρότερα, διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος, όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντας τες δόξες και τες ηδονές οπού απελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο Μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε ημέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε.
Εις αυτήν την δυστυχισμένη κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία, και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς οπού κανένας άνθρωπος από τον λαό εμάνθανε τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία και έβλεπε ποίους είχαμε προγόνους, τί έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης και άλλοι πολλοί παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάσταση ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνουμε ευτυχέστεροι".
Και προσθέτει ταπεινά ο Στρατηγός: "Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοί σας". Θα τον συγχωρέσετε κ. Αντιπρόεδρε;
Βγάλτε συμπεράσματα από τα λόγια του Κολοκοτρώνη, διότι είναι και σήμερα επίκαιρα. Ο λαός μας παραδίδεται στην εξαθλίωση, η πατρίδα ποδηγετείται από ξένους, τα γραμματισμένα παιδιά μεταναστεύουν!
Στην εκδήλωση του Κέντρου Ελευσινιακών Μελετών παρευρέθησαν, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Καμπάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Ελευσίνος κ. Λεβέντης και Μάνδρας κ. Τσαντίλας, τα μέλη και πολλοί φίλοι της Δάειρας. Στην κα Μαρία Τζάνη απονεμήθηκε αναμνηστικός έπαινος. Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει στις 2 Μαρτίου με την παρουσίαση βιβλίου για την Ίμβρο και την γεωστρατηγική σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου