ΔΑΕΙΡΑ

Η φωτογραφία μου
Τὸ Κέντρον Ἐλευσινιακῶν Μελετῶν ΔΑΕΙΡΑ ἀνέλαβε καὶ ὡλοκλήρωσε τὸ ἔργο τῆς ἀνεγέρσεως τοῦ Μνημείου τοῦ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ, μὲ τὴν ἄδεια τοῦ Ὀργανισμοῦ Λιμένος Έλευσῖνος (καὶ ἄλλες τέσσερεις ἄδειες μιᾶς ἀπίστευτης γραφειοκρατίας). Ἐλᾶτε νά θαυμάσετε λοιπόν τὸν ἥρωα Κυναίγειρο, ζωντανεμένο μετά ἀπὸ 2500 χρόνια, στὴν παραλία Ἐλευσῖνος (Πλατεῖα Κυναιγείρου) στήν νέα μαρίνα στὸ ΙΡΙΣ.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ 2010






ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ ΔΑΕΙΡΑΣ



Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στο κέντρο «Μονοπώλιο» έκοψε την πίττα το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών ΔΑΕΙΡΑ. Ο πρόεδρος κ. Αναστ. Στάμου και τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Σωματείου κ.κ. Νικ. Τσίτσος, Ιωάν. Κόκλα, Χρ. Λιδωρικιώτης και Ιωάν. Μπάρδης ευχήθηκαν καλή χρονιά, αποδοτική και δημιουργική για όλους. Έγινε αναφορά στο πολύπλευρο έργο της «Δάειρας» που επιτελέσθηκε κατά το προηγούμενο έτος, με διαλέξεις διαπρεπών Ελλήνων, περιηγήσεις στον Ιερό Χώρο της Ελευσίνος, και με αιχμή την μη πραγματοποιηθείσα ακόμη έρευνα στον βυθό του Κόλπου της Ελευσίνος για την ανεύρεση ενός πανάρχαιου αντιπλημμυρικού τεχνικού έργου στο βυθισμένο Ράριον πεδίο, όπως τα πορίσματα των πολυχρόνιων μελετών του Συλλόγου καταδεικνύουν. Αυτή η έρευνα θεωρείται άκρως σημαντική, διότι θα αναδείξει μια άγνωστη Ιστορία 8.000 ετών πριν από σήμερα. Περιμένοντας την έγκριση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και την χρηματοδότηση του έργου από τον Δήμο Ελευσίνος, ελπίζουμε όλοι η έρευνα να διεξαχθεί αισίως από το Πανεπιστήμιο Πατρών εντός του 2010.



Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Συλλόγου για το τρέχον έτος, με επικείμενη την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στις 8μμ. στην αίθουσα διαλέξεων του νέου κτηρίου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου (Παγκάλoυ και Κίμωνος) δίπλα στον Άη Γιώργη), με θέμα «Ορφισμός και Ελευσίνια» που θα παρουσιάσει ο Δρ. Φιλοσοφίας κ. Δήμος Σινανίδης.



Επισημάνθηκε ότι το έτος 2010 συμπληρώνονται 2500 χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη του Μαραθώνος, όπου εκτός από τον Αισχύλο πολέμησε ηρωικά και έπεσε αυτοθυσιαζόμενος ο αδελφός του Κυναίγειρος. Η ΔΑΕΙΡΑ θα τιμήσει φέτος τον ήρωα Κυναίγειρο με έκδοση βιβλίου και ανέγερση μνημείου, η μακέτα του οποίου παρουσιάστηκε (ως έργο των μαθητών της Επαγγελματικής Σχολής Ασπροπύργου στα πλαίσια Πολιτιστικού προγράμματος).



Επιδείχθηκε επίσης το έμβλημα σε ασπίδα του γένους των Κηρύκων (Ευμολπίδες και Κήρυκες ήσαν τα δύο Ιερατικά γένη της Ελευσίνος), που επιμελήθηκε το μέλος του Αγήματος «Σπαρτιατικές Μόρες» κα Αικ. Γκιόκα, απεικονίζοντας τον «Ήλιο του Μεσονυκτίου».



Στην εκδήλωση της κοπής πίττας παρευρέθησαν αρκετοί φίλοι από Μάνδρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργο, Κόρινθο, Αθήνα, και μέλη του Συλλόγου. Ανάμεσά τους οι πρώην Δήμαρχοι Ελευσίνος κ. Μιχ. Λεβέντης και Μάνδρας κ. Μελ. Τσαντίλας, ο Δημ. Σύμβουλος Ασπροπύργου κ. Στ. Αλμπάντης, από τον Σύλλογο Μικρασιατών η κα Γ. Γιαγτζόγλου.

1 σχόλιο:

  1. Ὣ! ἄνδρες Ἐλευσίνιοι τὴν κοπὴ τῆς πίττας τὶ τὴν θέλατε ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή